Aggregate Industries logo

Mullan Mor Housing, Galway

« Back to your search results

Mullan Mor Housing, Galway

  • Print
Landmark retaining walling used at Mullan Mor Housing.
1 of 1 | Landmark retaining walling used at Mullan Mor Housing.

We met the need for a quick construction and aesthetically pleasing outcome through the supply of the Landmark system.

Key facts

Sector: Housing and Waste
Contractor: Michael Fitzgerald & Sons
  • Easy, versatile and quick product to construct
  • Aesthetically pleasing
  • Easy accessibility to training and customer service

Brief

A brown field site, previously used as a landfill on the outskirts of Galway, was to be redeveloped for housing. A system was required that would be rapid and simple to build, as the excavations would be within unstable waste material. To avoid leaving the unprotected landfill exposed for too long, the contractor also required a system that could be built in short lengths.

An additional requirement was that the system had to be chemically inert to the waste within the landfill, and be capable of retaining the site access road along one side of the development, 11m vertically above the toe of the landfill.

Solution

It was recognised that the Landmark system offered several unique benefits on this project. Being a modular dry build system, construction is rapid and the geosynthetic  reinforcement used as within the structural backfill was specifically chosen to be unaffected by the landfill material and leachates.

At their tallest, these walls needed to be 11 metres tall but local planners required that in some areas, the walls should be split into three, 4 metre high terraced walls to accommodate a requirement for steps down to a park area and to soften the aesthetics of the structure facing the road.

The planners extended this requirement for a ‘soft appearance’ by not allowing any 90 degree corners to be built within the wall. Landmark is ideally suited to this requirement. A unique ‘locking bar’ anchors the geogrid into the Landmark block, forming a positive connection between fascia blocks and the geogrids reinforcing the structural backfill. This offers engineered capability in tall and demanding wall structures like these.

Although the contractor had no previous experience of similar systems, with on-site training they were able to utilise their own labour to build the wall quickly and cost-effectively. A key benefit identified by the contractor was that once completed, the Landmark retaining wall could support heavy construction equipment immediately, without the need to wait for the concrete to cure as with traditional cast-in-place walls.

In selecting the Landmark system, the developer  maximised the land available for housing and also overcame the significant technical difficulties on the site. Because the wall could be built in sections, the contractor was able to be flexible in phasing the construction, in line with the overall development programme. The use of on-site labour further enhanced the cost-effectiveness of the whole project.  The split face and blended colours of the Landmark blocks used on this project contributed to an aesthetically pleasing scheme that comfortably met the demanding requirements of the local planners.

Mullan Mor Housing, Galway

  • Print

What are you looking for?

Where to find us?

Please enter your town, city or postcode and the fields that you want to search on (if relevant):

International enquiries >

The
Responsible
SourceTM

Read more >