Aggregate Industries logo

Salford City Council, Salford Sports Village

« Back to your search results

Salford City Council, Salford Sports Village

  • Print
SUDs drainage system for the carpark area prodominantly.
1 of 6 | SUDs drainage system for the carpark area prodominantly.
SUDs drainage system for the carpark area prodominantly.
2 of 6 | SUDs drainage system for the carpark area prodominantly.
SUDs drainage system for the carpark area prodominantly.
3 of 6 | SUDs drainage system for the carpark area prodominantly.
SUDs drainage system for the carpark area prodominantly.
4 of 6 | SUDs drainage system for the carpark area prodominantly.
SUDs drainage system for the carpark area prodominantly.
5 of 6 | SUDs drainage system for the carpark area prodominantly.
SUDs drainage system for the carpark area prodominantly.
6 of 6 | SUDs drainage system for the carpark area prodominantly.

We supplied a sophisticated SUDs system meeting numerous requirements the Salford City Council required for a new sports village.

Key facts

Architect: Salford City Council, Highways Design Section
Sector: Infrastrucutre
Client: Urban Vision (Partnership between Salford City Council, Capita Symonds and Morrisons)
  • Easy accessibility to technical help
  • Sustainable solutions
  • Large experience and expertise

Brief

In order to provide ‘a sporting opportunity for all’, the car park and roof drainage system at the new Salford Sports Village had to be able to withstand the full force of the British weather. Salford City Council’s sustainable development policy meant a Sustainable Drainage System was ideal to meet the project criteria.

Salford City Council required a sustainable drainage solution that would not only deal with the rain falling on the roof and hard landscaped areas of the Sports Village site but that could also accommodate any rain fall 'issues' arising from flood defences being built locally.

Moreover the system needed to be able to deal with the storm run off from a 'once in a hundred year' rainfall event as well as the high water table issues connected to the sandy and clay soils in the area.

Solution

The answer was to lay a sub base structure underneath the hard landscaped areas of the site made from a geocellular storage system of interlocking boxes. 4257 units provided a massive volume to surface area ratio to allow rain water to drain from the surface. At 150 mm in depth, the storage system enabled minimum excavation is required and that it is ideally suited to car park drainage systems. A geotextile fleece covering protects the system against ingress of silts and hydrocarbons and the addition of channel guarded against petrol and oil contamination.

“One of the considerations during the design was the incorporation and use of a sustainable drainage system within the car park area. As this was something that the engineering design section had not undertaken before, Aggregate Industries were contacted with a view to assisting with the specification of materials and designing a sustainable drainage system.”

Mark Boardman, Project Engineer, Urban Vision

 

Customer testimonials

One of the considerations during the design was the incorporation and use of a sustainable drainage system within the car park area. As this was something that the engineering design section had not undertaken before, Aggregate were contacted
Mark Boardman, Project Engineer
Urban Vision

Salford City Council, Salford Sports Village

  • Print

What are you looking for?

Where to find us?

Please enter your town, city or postcode and the fields that you want to search on (if relevant):

International enquiries >

The
Responsible
SourceTM

Read more >